Work-life balance vs. Life balance

Jeden z klientů na mne jednou vybafl: „Víte my to máme v Praze jinak, než vy tady na Moravě. Vy jdete obvykle do práce, tam si odpracujete svoje hodiny a jdete domů, kde si ještě dál kutíte něco svého. To my v Praze jsme zvyklí „makat“, víte? Jdeme do práce a pak večer domů a už nic jiného kromě toho neděláme, nemáme na to čas“. Málem jsem se tehdy rozesmál, protože mě hned napadl typický brněnský ironický komentář typu: „Co taky večer v Praze, že..“, ale nakonec jsem na to nic neříkal a později se zamyslel, jak to s tou rovnováhou vlastně doopravdy je. Jaké téma ten pán naťukl?  
 
Zapojíme-li logiku, pak v momentě, kdy hovoříme o rovnováze, musíme mít alespoň dvě věci anebo síly, které jsou v principu proti sobě stojící, směrem od sebe navzájem působící. To znamená, že když jednu z nich odstraníme, rovnováha se zbortí a my „přepadneme“ na jednu nebo druhou stranu. A to není dobře.
 
Umění rovnováhy je právě v tom, že jedno neničí, ale naopak podporuje to druhé, aniž by se tím druhým ale stalo. Hezky se to dá ilustrovat na příkladu víkendu. Víkend je hlavní část týdne, kdy člověk vyrovnává zátěž pracovního týdne osobním životem. Věnuje se prostě sám sobě a rodině, nebo by alespoň měl. Když to nedělá, ohrožuje tím své psychické, ale i fyzické zdraví a co je také zajímavé – svou pracovní výkonnost. Každé pracovní nasazení vyžaduje adekvátní odpočinek. Na druhou stranu, člověk bez práce žádný víkend nemá (nebo ho má pořád :-) ). Není odpočinku, když není práce.
        
Co nám z toho malého logického cvičení vyplynulo? Zkrátit Work-life balance pouze na Life balance je riskantním krokem. Ve firmách se tlačí na obrovský výkon, ale často bez adekvátního proškolení zaměstnanců v oblasti hlídání rovnováhy osobního a pracovního. Výsledkem je přes 600 000 Čechů na antidepresivech, prudce přibývajících pracovních vyhoření, o vlivu na kvalitu mnoha manželství a partnerství nemluvě. To všechno se symbolicky schovává za nevinnou úpravou názvu konceptu Work-life balance.
 
p.s. – Schválně si tipněte, kdy byl tento text napsán? O víkendu, nebo během týdne? V pracovní
          době, nebo mimo ni? Každopádně byl napsán v Brně :-)

~ Boris Rafailov ~

Naši klienti